Tegenwoordig neemt Paul Verhaeghe heel de samenleving in analyse. Foto: Maarten Kools

Interview Paul Verhaeghe: 'Als je het niet maakt ben je mislukt of gestoord'

Paul Verhaeghe bekritiseert de neoliberale ratrace en de farmaceutische zielzorg. ‘Ritalin, dat geef je niet aan kinderen, help.’ Plotsklaps geldt de Vlaamse hoogleraar klinische psychotherapie Paul Verhaeghe als de man die het nieuwe onbehagen in de cultuur doorgrondt. Was hij gewend zijn patiënten in de beslotenheid van zijn werkkamer te beluisteren, recentelijk neemt hij in het openbaar heel de samenleving in analyse. Zijn verklaring van het moderne malheur: wij zijn allen ziek gemaakt door het huidige economische bestel.

Lees meer..

http://www.vn.nl/Archief/Samenlevi…

Zilla

Zilla (25) loog en bedroog via Facebook

Op een gegeven moment ging ik gewoon in mijn eigen leugen geloven. De 25-jarige Zilla van den Born hield vijf weken lang haar familie en vrienden voor dat ze op reis was door Zuidoost-Azië. Maar in werkelijkheid zat ze gewoon thuis op de bank in Amsterdam met kerstlampjes onder een Thaise parasol. 

Lees meer..

http://www.lindanieuws.nl/nieuws/z…

Open brief aan de vrouw die haar kind zo graag op de havo wil hebben

Mijn jongste kind is mijn slimste kind. Daar hoeven we verder niet moeilijk over te doen. Iedereen weet dat. Zijn broer en zus ook: ga niet met Tijn in discussie, want je wint niet. Als hij je wijs wil maken dat het gras blauw is, voert ie zoveel argumenten aan dat je serieus gaat twijfelen. Mijn jongste kind heeft vmbo-t gedaan.

Ja, dat had ook vwo kunnen zijn. Maar dat werd het dus niet. Dat had zo zijn redenen. Daar ga ik het niet meer over hebben. Want wat doet het ertoe? 

Lees meer..

https://vrouw.nl/artikel/open-brie…

Try Guys Photoshop

The Try Guys get photoshopped with men's ideal body types

The Try Guys recreate famous photos of male celebrities and are photoshopped with their ideal body types.

Lees meer..

https://www.bol.com/nl/p/happy-me/…

Insta-fluencer

I had a schlubby Instagram account. Then a marketing agency made me a star.

I’ve always been well-liked. At least, I think that’s the case. I have friends, a spouse, a job, a college degree. I exercise. I get haircuts regularly.

And yet lately I’ve felt unrealized—incomplete, almost.

Lees meer..

https://blendle.com/i/bloomberg-bu…

Depressie

Depressieve Nederlander kost maatschappij €1,5 mrd

Onze stressvolle levens in een 24 uurseconomie eisen hun tol. Een op de twintig Nederlanders kampt met depressieve gevoelens. Maar critici wijzen ook op overdiagnostisering door de ‘tirannie van het gelukkig zijn’

Lees meer..

https://fd.nl/economie-politiek/11…

moe van vergelijken

80% van de ouders ervaart vergelijkings-strijd met andere moeders over ontwikkeling kind

Word jij ook moe van dat eeuwige vergelijken met anderen? Die vraag stelden we, samen met SIRE, in deze poll. De resultaten liegen er niet om...

Lees meer..

http://www.kekmama.nl/artikel/pers…

Help! Mijn werk wordt me te zwaar!

Wie emotioneel uitgeput is, veel stress ervaart en het gevoel heeft niet meer te kunnen presteren, heeft mogelijk een burn-out. Wat kunnen werkgevers en werknemers doen?

Last van burn-outklachten? Dan volg je toch gewoon een cursus leren omgaan met stress of cursus timemanagement? Dat is grof gezegd hoe menig werkgever over burn-outs denkt, zegt socioloog Maria Fleischmann van de Erasmus Universiteit: de oorzaak wordt gezocht bij de werknemer, niet (mede) bij de werkgever.

 

Lees meer..

https://blendle.com/i/de-volkskran…

Volkskrant, kind selectie

Coach waarom zit mijn kind niet bij de selectie

Het zijn selectiedagen bij veel sportclubs. Coaches hebben schoon genoeg van de woedende reacties van ouders als hun kind niet in het hoogste team komt.

Lees meer..

http://www.volkskrant.nl/sport/-co…

Als goed niet goed genoeg is

Als goed niet goed genoeg is

Of het nu de druk is van de maatschappij of een zelf opgelegd streven altijd de beste te zijn – veel jongeren zijn bang om niet te voldoen aan de verwachtingen. ‘Ik hoor zo vaak: als je iets écht wil, dan gaat het je lukken.’

Lees meer..

http://www.groene.nl/artikel/als-g…

De virtuele spiegel

Boektip: ‘De virtuele spiegel' door Koen Damhuis

In hoeverre houdt Facebook ons een spiegel voor? Wat is de relatie tussen statusangst en statusupdates? En hoe kunnen we ons verhouden tot al die geweldige Facebookvrienden?

Lees meer..

https://www.bol.com/nl/p/de-virtue…

We moeten minder eisen aan elkaar stellen

We ondermijnen onze samenleving ernstig door de eisen steeds verder op te schroeven en te weinig oog te hebben voor onmacht en eenzaamheid.

Maandag 4 april heeft dichter, programmamaker en presentator Wim Brands zich van het leven beroofd. Precies twaalf jaar geleden, in de nacht van 4 op 5 april, deed mijn vriend Casper hetzelfde. Het aantal suïcides stijgt al jaren. De World Health Organisation waarschuwt dat depressie in 2020 in de westerse wereld volksziekte nummer één is.

.

Lees meer..

http://www.volkskrant.nl/opinie/we…

Banksy: 'A lot of parents will do anything for their kids, except let them be themselves.'

- Banksy

facebookstress

Draadstaal: Facebookstress

Iedere week kunnen wij genieten van: Fred en Ria, Said, het boerenstel, Leon en Jopie van de Snackbar en alle andere bekende types die hun licht laten schijnen op de actualiteit. Door hun ogen zien we de wereld van vandaag weer even ietsje simpeler en verfrissender. In de zes gloednieuwe afleveringen introduceren Dennis van de Ven en Jeroen van Koningsbrugge ook nieuwe typetjes en duiken er plotseling bekende mensen op die een belangrijke rol speelden in het nieuws van die week. Draadstaal is even actueel als altijd en wordt in de week van uitzending opgenomen.

Als mijn kinderen falen, dan faal ik ook

‘Het voelt als een regelrechte afgang, dat het me niet lukt hem in het gareel te krijgen’.

Het is druk op het verjaardagsfeest van mijn beste vriendin. De muziek is buiten al te horen, en de knappe dj die zich schijnbaar achteloos heeft opgesteld bij het raam in de leeggehaalde huiskamer van het grachtenpand is vanaf de straat al goed te zien. Mijn jas wordt aangenomen door een prachtig meisje met een stralende glimlach, en een nog iets knapper Instagram-meisje duwt me een gin-tonic in de hand. De sliertjes kunstig gesneden komkommer lijken op siervissen in een kom. 

Lees meer..

https://www.jan-magazine.nl/artike…

Vriendinnenshoots

Waarom zijn vriendinnenshoots zo populair?

Grote kans dat u ze al voorbij heeft zien komen op sociale media: foto's van vriendinnengroepen gemaakt door een professionele fotograaf. Waarom zijn deze vriendinnenshoots zo populair?

Lees meer..

http://www.parool.nl/kunst-en-medi…

Fotobewerkingsapps

Fotobewerkingsapps: fake it 'til you make it

Van Eye Color Changer tot Plastic Surgery Simulator: apps die bedoeld zijn om het uiterlijk te veranderen vinden gretig aftrek. En dat de gefotografeerde nauwelijks meer op zichzelf lijkt? Dat is geen enkel bezwaar.

Lees meer..

http://www.volkskrant.nl/tech/foto…

ouders van tegenwoordig

Zembla: Ouders van tegenwoordig

De ouders van tegenwoordig zitten met de handen in het haar omdat ze niet meer weten hoe ze moeten opvoeden. Of ze nu straffen of belonen, het maakt geen indruk op Lisa, Sophie, Luna, Bram en Daan. Ze hebben of krijgen toch alles wat hun hartje begeert. De moderne ouder wil geen machtsstrijd met zijn kind.

Lees meer..

http://www.npo.nl/zembla/29-04-201…

Dat kind moet en zal slagen

Bijles, huiswerkbegeleiding, IQ-tests en psychische begeleiding. Ouders geven steeds meer uit om hun kind een zo hoog mogelijk onderwijstype te laten volgen. „Vwo is de norm.”

Lees meer..

https://www.nrc.nl/nieuws/2015/08/…

Dat een tiener al zo ongelukkig is dat ze wil verdwijnen van de wereld

Ik las het gisteren in de krant: steeds meer kinderen tussen de 8 en 12 jaar krijgen anorexia. Ja sorry hoor. Maar dan denk ik 'Hoe dan?'

Lees meer..

https://vrouw.nl/artikel/wat-zij-v…

voetbal jongen

Jiskefet: Papa kan wel janken

Zaterdagmiddag, Sportpark De Meer. Papa spreekt een nog zeer jeugdige voetballer in ajax-tenue vermanend toe.

Lees meer..

http://www.zideo.nl/playzideo/6d34…

Koefnoen

Koefnoen: Joris en Monique trakteren

Yuppenstel Joris en Monique brainstormen over wat hoe heet ze, Annelies nou weer moet uitdelen op haar verjaardag.